Wydawca treści Wydawca treści

Użytkowanie lasu

Użytkowanie lasu to korzystanie z jego zasobów – pozyskanie drewna, zbiór płodów runa leśnego, zbiór roślin lub ich części na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, pozyskanie choinek, eksploatacja kopalin i wiele innych.

Leśnicy umożliwiają społeczeństwu korzystanie z darów lasu, ale w sposób zapewniający mu trwałość.


Rozmiar pozyskania drewna określony jest w planie urządzenia lasu, który sporządzany jest dla każdego nadleśnictwa na 10 lat. Zapewnia on pozyskiwanie drewna w granicach nie tylko  nieprzekraczających możliwości produkcyjnych lasu, lecz także systematycznie zwiększających zapas drewna pozostającego w lasach, tzw. zapas na pniu.

Krótko mówiąc, leśnicy prowadzą w lasach gospodarkę w sposób zapewniający ich trwałość i możliwość biologicznego odtwarzania.
O wielkości pozyskania drewna decyduje tzw. etat cięć określony w każdym planie urządzenia lasu. Jest to ilość drewna możliwa do wycięcia w określonych drzewostanach na określonej powierzchni  w okresie 10 lat, które obejmuje plan. Dzięki temu, że etat jest niższy niż przyrost drewna w tym samym okresie, następuje stały wzrost zapasu „drewna na pniu" (w Polsce pozyskuje się ok. 55 proc. przyrostu). Ocenia się, że zasobność polskich lasów wynosi obecnie ponad 2,049 mld m sześć. drewna.

Pniak po ściętym drzewie fot. L. Kopińska


Pozyskane drewno pochodzi z:

  • cięć rębnych – usuwania z lasu drzewostanów „dojrzałych"; ich podstawowym celem jest przebudowa i odtworzenie drzewostanów;
  • cięć pielęgnacyjnych (czyszczeń i trzebieży) – usuwania z lasu części drzew uznanych za niepożądane i szkodliwe dla pozostałych drzew i wartościowych elementów drzewostanu;cięć niezaplanowanych – są one konsekwencją wystąpienia klęsk żywiołowych w lasach.

Powierzchnia pozrębowa fot. L. Kopińska

Lasy Państwowe w coraz większym stopniu mechanizują prace leśne. W lesie pracuje coraz więcej maszyn, takich jak harwestery i forwardery. Podnoszą one ergonomię i wydajność prac pozyskaniowych. Maszyny te są własnością jednostek LP lub zakładów usług leśnych, wykonujących zadania na zlecenie LP.

Harwester przy pracy fot. M. Matłoka

Użytkowanie lasu to nie tylko pozyskanie drewna. Z darów lasu chętnie korzysta każdy.Darami lasu są także bardzo chętnie zbierane przez nas grzyby, których w polskich lasach rośnie ponad 1000 jadalnych gatunków.
W  lasach zbieramy również owoce borówki czernicy (zwanej czarną jagodą), borówki brusznicy,  jeżyny, maliny, róży, głogów, jarzębu pospolitego (popularnej jarzębiny czerwonej), żurawiny, bzu czarnego, orzechów laskowych i wiele innych, których nie sposób tutaj wymienić.

Warto pamiętać, że te wszystkie płody leśne każdy może swobodnie zbierać na własne potrzeby, oczywiście w sposób nie powodujący niszczenia grzybni, roślin i innych elementów środowiska przyrodniczego, w którym one występują.

Las wielu z nas kojarzy się z drzewkami bożonarodzeniowymi. Co roku do polskich domów na święta trafia ponad 200 tys. choinek z Lasów Państwowych. Pochodzą one ze specjalnie prowadzonych plantacji choinkowych lub z cieć pielęgnacyjnych wykonywanych w drzewostanach świerkowych. Obok świerka coraz większym zainteresowaniem cieszą się sosny, które pozyskiwane są przy okazji wykonywania cięć pielęgnacyjnych w uprawach i młodnikach.

 


 


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Edukacyjny Rajd Rowerowy

Edukacyjny Rajd Rowerowy

„Świadomy grzybiarz – Znam, Zbieram, Tradycyjnie przetwarzam”

W sobotę 02.10.2021 r. na terenie Nadleśnictwa Grodziec odbył się rajd rowerowy połączony z grzybobraniem. Uczestnikami wydarzenia byli mieszkańcy Gminy Grodziec oraz niezawodni  cykliści PTTK Konin / CIKLO. Trasa jaką pokonali uczestnicy prowadziła przez nową edukacyjną ścieżkę ekologiczną, która podobnie jak rajd powstały dzięki realizacji działań związanych z projektem „Samorządy i Lasy Państwowe – razem dla grodzieckiej przyrody”. Pomimo niewielkich zbiorów podczas grzybobrania, Uczestnicy mogli zasmakować owoców runa leśnego na mecie rajdu. W Ośrodku Edukacji Leśnej czekała degustacja „dobre z lasu” tj. dziczyzna, grzyby oraz orzeźwiająca lemoniada z owoców leśnych. Głównym celem projektu było propagowanie turystyki rowerowej jako zdrowego i ekologicznego sposobu spędzania wolnego czasu wraz z promocją turystyczną terenów, przez które przebiegała trasa rajdu oraz poszerzenie wiedzy o królestwie grzybów – ich rola i znaczenie w ekosystemie leśnym.