Lasy nadleśnictwa

Nadleśnictwo Grodziec gospodaruje na terenie o pow. 25 tys. hektarów.Teren jest zróżnicowany.Zapraszamy do korzystania z walorów lasu

Polskie lasy

Polen gehört in Bezug auf die Waldfläche zur europäischen Spitze. Diese nimmt mit 9,1 Mio. ha 29,2 % der Gesamtfläche ein. Die Mehrheit der Wälder sind Staatseigentum, das durch den Staatsforstbetrieb „Lasy Państwowe" („Staatsforste") (PGL LP) verwaltet wird.

Mapy lasów

Interesujące miejsca znajdą Państwo również na mapie w administracji RDLP w Poznaniu.

PGL Lasy Państwowe

Der Staatsforstbetrieb „Lasy Państwowe" ist das größte Unternehmen auf der Ebene der staatlichen Forstverwaltung in der Europäischen Union. Er wird in diesem Jahr 90 Jahre alt.

Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

KURCZAK Z LASU

KURCZAK Z LASU

Pomimo ornitologicznego tytułu, poniższy artykuł nie będzie opowiadał o głuszcu, ani o cietrzewiu. Przybliżymy w nim bardzo ciekawy gatunek nadrzewnego grzyba.

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) to gatunek huby, który jest znany na całym świecie. Występuje bowiem na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Bardzo łatwo można go odróżnić od innych nadrzewnych grzybów, ponieważ cechuje się żółtą lub pomarańczową barwą i nieraz występuje grupowo, przez co łatwo można go zauważyć podczas leśnych spacerów.

Pomimo ładnego i okazałego wyglądu, jest groźnym pasożytem. Atakuje głównie drzewa liściaste powodując zgniliznę brunatną. Doprowadza ona do rozkładania się drewna, by po pewnym czasie rozsypało się tworząc charakterystyczne, brunatne kostki.

Skąd wzięło się zatem tytułowe nawiązanie do drobiu? Młode owocniki żółciaka siarkowego są jadalne. Po wcześniejszym obgotowaniu, grzyb ten można np. usmażyć w panierce. Swoim smakiem przypomina mięso kurczaka i stąd też jego angielska nazwa: chicken of the woods – czyli właśnie: kurczak z lasu.

Gdzie możemy spotkać tę ciekawą hubę? Występuje zarówno w lasach, jak i w parkach, na drzewach stojących, jeszcze żywych, jak i tych już martwych – leżących. Jest to pospolity grzyb, więc szansa na znalezienie go w lesie jest całkiem duża.

Pamiętajmy jednak, że stare i twarde owocniki nie są jadalne, a przed spożyciem młodych, należy poddać je odpowiedniej obróbce. Miejmy ten fakt na uwadze, gdy postanowimy bliżej zainteresować się tym „leśnym kurczakiem”.